2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Kalėdiniai meduoliai

Pagaliau pasibaigė kalėdinių dovanėlių maratonas...Kepti, dažyti  - kantrybės užteko, bet pakuoti jau gaunasi sunkokai:) Tačiau vargus atperka džiaugsmas dovanoti:)
Pagaliau ramiai atsikvėpsiu ir keliausiu ruoštis egzaminų maratonui. Vieną maratoną keičia kitas..
Kelinti metai kepu meduoliukus pagal Bea receptą. Išbandžiau daug receptų, bet jie man patys skaniausi, ne per trapūs ar minkšti. Labai tinka įvairiems dekoravimams. O tešlą rekomenduoju užmaišyti vos ne prieš savaitę, pagulėjusi ji tampa labai smagi kočioti, ir žinoma, valgyti...

550  - 600 gr. miltų;
200 gr. margarino kepiniams;  
200 gr. cukraus;  
200 gr. medaus;  
2 kiaušiniai;
kepimo miltelių arbatinis šaukštelis su kaupu;  
1-2 šaukšteliai prieskonių meduoliams; 
tarkuota apelsino ar citrinos žievelė.

 Sviestą su medumi ir cukrumi sudėti į puodą ir kaitinti, kol margarinas ištirps ir masė taps vienalytė. Gautą masę praaušinti, įmušti kiaušinius. Išmaišyti ir supilti sijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Tešlą išmaišyti ir padėti atšalti bent porai valandų. Iškočioti tešlą, ją padalinus į  5 - 6 dalis, meduoliai turėtų būti apie 3-4 mm storio, jei tešla kočiojama plonesnė, meduoliukai bus traškesni.  Dėti į kepimo skardą, išklota kepimo popieriumi ir kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 7-8 min. arba kol paruduos.






























Originalus meduoliukų receptas Braškės su pipirais

Keliaujam ilsėtis:)

 

2012 m. gruodžio 3 d., pirmadienis

Šampaninis tortas

Labai norėjau išbandyti šį receptą. Tortas tikrai su cinkeliu ir, sakyčiau, tikrai tikrai šampaninis. Sunku pasakyti ar visiems jis patiktų, nes skonis gana specifinis ir sulaukiantis labai įvairių vertinimų…Gurmanams ir “bandytojams” kaip tik, bet mėgstančius šiek tiek “tortiškesnius” tortus gali ir nepatikti. Kol nepabandysite, nesužinosite, o pabandyti visada verta…





Biskvitas:
100 gr.  sviesto,
100 gr.  cukraus,
3 kiaušiniai,
250 ml. pieno,
280 gr. miltų,
1 citrinos tarkuota žievelė,
1valg.  šaukštas vanilinio cukraus,
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos,
100 ml. Limoncetta likerio (galima keisti bet kokiu kitu likeriu, sirupu, sultimis)

Šampaninis pertepimas:
500 gr. baltojo šokolado,
400 ml. rožinio pusiau saldaus putojančio vyno,
200 ml. pieno,
apie 35 g želatinos.

Šampaninė želė:
350 ml. rožinio pusiau saldaus putojančio vyno,
50 ml. vandens,
3 arb. šaukšteliai cukraus,
pusės citrinos sulčių,
13 gr. želatinos.
 


Kambario temperatūros sviestą išsukti kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos, citrinos žievele,  kiaušinių tryniais. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, mišinį persijoti ir supilti į tešlą.  Supilti pieną, viską išmaišyti. Į kiaušinių baltymus įberti žiupsnelį druskos ir išplakti iki standumo. Išplaktus kiaušinių baltymus sukrėsti į tešlą ir labai palengva išmaišyti. Maišykite judesiais lyg kastuvu kastumėte sniegą, taip baltymai mažiau praras oro.
Tešlą padalinti į tris dalis. Išardomą kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, kurį ištepti sviestu. Krėsti vieną dalį tešlos ir dėti į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 15-20 min. Taip iškepti visus tris biskvitus. Iškepusius biskvitus atvėsinti.
Šampaniniam žele skirtą želatiną užpilti vandeniu, palikti kol išbrinks.  Citrinos sultis, sumaišytas su cukrumi ir vandeniu, pavirti, bet neužvirti. Dėti išbrinkusią želatiną ir maišant ją ištirpinti. Supilti putojantį vyną, išmaišyti. Gautą žele supilti į maždaug panašaus dydžio kaip kepimo forma lėkštę ir dėti į šaldytuvą stingimui.
Šampaniniam pertepimui skirtą želatiną užpilti vandeniu, palikti kol išbrinks.
Į puodą supilti pieną, sumesti sulaužytą šokoladą ir kaitinti (neužvirti) kol šokoladas ištirps. Gautą masę nukelti nuo ugnies, sudėti išbrinkintą želatiną ir maišyti kol želatina ištirps. Vyną pilti palengva, nuolat maišant, kol masė taps vientisa. Norint gauti intensyvesnę spalvą, galima įpilti uogų sirupų, ar maistinių dažų. Atvėsinti. Padėti šalti į šaldytuvą. Masė bus tinkama pradėjusi šiek tiek stingti. Pirminė masės būsena yra labai skysta, net norisi įdėti papildomai želatinos. Tačiau ji tikrai gerai stingsta. Kremą padalinti į tris dalis.
Surinkdami tortą dedame biskvitą, sulaistome jį likeriu, palaukiame kol skystis gerai įsigers. Pilame pusę vienos dalies  šampaninio pertepimo. Aš į šį pertepimą dar įbarsčiau šaldytų mėlynių. Ištiesiname, ant jo dedame šampaninę želė. Kad žele lengvai išsiimtų iš lėkštės, reikėtų palaikyti  lėkštę virš verdančio vandens vonelės.

Pirminis receptas Išbandyti receptai