2012 m. spalio 2 d., antradienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Kadangi įvairius BLOG"us tyrinėju kokius gerus penkis ar net daugiau metų, neatsispyriau ir aš pagundai išbandyti Daivajos pyrago receptą. Šios Kalėdos bus ketvirtas ar penktas pyrago debiutas, bet kaskart jis gaunasi kitokio skonio, kitokios konsistencijos, kitokios spalvos. Na, toks, kitoks...Bet kasmet turi vieną ir tą patį kvapą...Jis visada kvepia Kalėdomis.
Tiesą sakant, per tiek eksperimentavimo metų pakeičiau tik vieną dalyką. Suskaičiavau bendrą džiovintų vaisių kiekį. Niekada nesveriu gramais kiek reikia razinų, kiek slyvų. Visada viską dedu iš akies. Daugiausia naudoju datules, slyvas, persikus, abrikosus, razinas, papajas, kriaušes, obuolius, razinas, melionus, greifrutus, dedu daug spanguolių. Kartais vyšnių, mėlynių, figų, labai tinka svarainiai ir cukruoti imbierai.

Šiemet pirmieji Kalėdiniai kepiniai:





Taigi, manasis, pakoreguotas receptas:
 
Tešla:
450 gr. sviesto
400 gr. cukraus
9 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
4 stiklinės miltų

Vaisiai:
2500 gr. ivairių džiovintų vaisių
220 gr. migdolų (galimi kitokie riešutai)
2 citrinų tarkuotos žievelės
1 apelsino tarkuota žievelė

Nežinau kaip kitoms, šio pyrago kepėjoms, bet man daugiausia laiko užima vaisių smulkinimas. Visus vaisius reikia smulkiai sukarpyti žirklėmis. Migdolus nuplikyti verdančiu vandeniu ( aš plikau pora kartų, tada labai lengvai nusimauna odelė), juos taip pat susmulkinti. Vaisius ir riešutus sumaišau, šiek tiek įpilu skysčio. Tai gali būti kažkas iš alkoholio: brendis, Žagarės likeris ir kažkas panašaus. Taip pat bet koks sirupas. Patartina pilti esamų skonių gėrimą. Ir  palieku parai (ar net ilgiau) pastovėti.
Ruošiame tešlą:
Cukrų sumaišyti su kiaušiniais. Išlydytą, atvėsintą sviestą supilti į cukraus ir kiaušinių plakinį. Supilti citrinos ir apelsinų sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Miltus sijojant suberti į išplaktą masę.
Džiovintus vaisius sumaišyti su tešla. Paruoštą tirštą masę pilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti reikia apie 2-3 val., 140 laipsnių temperatūroje. Jei kepsite vieną ar kelis didelius pyragus (iš šio kiekio išeina tikrai daug pyrago:)), kepimo formas išklokite keliais sluoksniais kepimo popieriaus. Taip pat skardą galima iš išorės apvynioti dar keliais sluoksniais. Ir po poros valandų tikrinkite kaip jis kepa mediniu smeigtuku. Gali prireikti net trijų ar keturių valandų kepimo. Tik atidžiai žiūrėkite, kad nepradėtų degti. Tada galite šiek tiek pridengti kepimo popieriumi.
Aš dovanoms ar užsakymams kepu mažus keksiukus. Jie kepa daug trumpiau, užtenka pusantros, dviejų valandų. Tačiau yra rizika išimti netaisyklingą gaminuką, nes jie aptrupa, prilima prie kepimo formų. Mažieji kepiniai reikalauja šiokios tokios patirties su šia tešla.
Iškepusį sulieti skysčiu (brendžiu, likeriu, sirupu), suvynioti į kepimo popierių ir palikti iki Kalėdų. Iškepęs jis sausas, bet "bręsdamas" per mėnesį, kitą išskiria sultis ir pasidaro sultingas.

Šaltinis: Daivajos receptas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą