2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Žemaitiškas duonos tortas

Šio torto skonis tikrai išskirtinis - folklorinis. Mėgstantys duonos tortus jam turėtų pajusti ypatingą simpatiją. Sekantį kartą bruknių uogienę pakeisiu spanguolių uogiene, nes man jis truputėlį per saldus:)




Pagrindui:
1 kg. juodos ruginės duonos;
400 gr. bruknių uoginės;
200 gr.  skysto medaus;
1 v.š želatinos;
1 citrinos sultys;
Pertepimui:
200 gr. grietinės;
100 gr. lazdyno riešutų;
50 gr. cukraus;
50 gr. vanilinio cukraus;
1 a.š želatinos;
Viršutiniam sluoksniui:
200 ml. grietinėlės (36 proc.);
100 gr. cukraus pudros;
sauja kapotų lazdyno riešutų;
cinamono;

Duoną smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su medumi, citrinos sultimis, bruknių uogiene (prieš tai į ją įmaišyti išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
Grietinę išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sumaišyti su brinkinta ir ištirpinta želatina.
Formą ištepti sviestu, pabarstyti duonos trupiniais ir sukrėsti pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginti, ant viršaus krėsti grietinės plakinį, suberti smulkintus riešutus. Ant jos krėsti likusį duonos mišinį. Tortą padėti į šaldytuvą porai valandų.
Grietinėlę išplakti su cukraus pudra. Išimtą iš formos tortą puošiame grietinėlės plakiniu, barstome kapotais riešutais, cinamonu.

Recepto šaltinis: Žurnalas Darbštuolė 2013/02

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą