2012 m. spalio 15 d., pirmadienis

Tortas CITRINUKAS

Esu eksperimentuotoja...Kartais, gamindama patiekalą pirmą kartą, arba patiekalą, apie kurį nieko nenutuokiu, vadovaujuosi griežtomis instrukcijomis, bet paskui duodu valią savo fantazijai...Taigi ir šis gaminys yra fantazijos vaisius..
Jau kurį laiką gaminu Citrininį keksą (receptas iš Sezoninės virtuvės). Jis yra gan populiarus blog"erių tarpe, nes tikrai labai skanus. O jei gaminamas su naminiais kiaušiniais, kurie jam suteikia geltoną spalvą, gaunasi tikrų tikriausias citrinukas:) Taip netyčia juo besimėgaudama, sugalvojau paversti citrinuką tortu:)



Biskvitas:
220 gr. kambario temperatūros sviesto
220 gr. sviesto
270 gr. kvietinių miltų
4 v.š pieno
2 a.š kepimo miltelių
1 a.š vanilinio cukraus
Sulaistymui 
2 citrinų sultys
170 gr. cukraus

Šokolado pertepimas
100 gr. juodojo šokolado
40 gr. sviesto
5 v.š grietinėlės 10 proc.

Grietinės pertepimas
800 gr. grietinės
8 v.š cukraus pudros (gamindami dėkite pagal savo skonį)
1 citrinos sulčių (taip pat pilkite pagal savo skonį)
2 v. š želatinos
10 paprastų vanilinių zefyrų
Sauja lazdyno riešutų

Uogienės pertepimas
Svarainių uogienė (naudokite bet kokią uogienę, bet ji turi būti tiršta ir vientisos konsistencijos)

Torto papuošimui (idėja iš Aguonėlės)
150 gr. juodojo šokolado
2 v.š grietinėlės 10 proc.
2 v.š vandens
2 a.š medaus.

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi (kartu su vaniliniu), supilti pieną, po vieną įmušti kiaušinius. Į gautą masę suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Tešlą padalinti į tris dalis, kiekvieną dalį pilti į sviestu išteptą kepimo formą ir kepti 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Sekantį kartą tešlą dalinsiu į keturias ar penkias dalis, nes biskvitai gaunasi šiek tiek storoki. Biskvito lakštus atvėsinti.
Citrinų sultis sumaišyti su cukrumi ir palikti iki torto surinkimo proceso.

Ruošiame grietinės kremą pertepimui. Grietinę su cukraus pudra ir citrinų sultis išplakti iki vientisos masės. Lėtai ištirpinti išbrinkintą želatiną, ją atvėsinti ir supilti į gautą grietinės masę. Masę padalinti į dvi dalis. Į vieną dalį sudėti smulkiai supjaustytus zefyrus, išmaišyti. Į kitą masės dalį sudėti smulkintus riešutus. Abi mases dėti į šaldytuvą, kad jos surenkant tortą būtų šiek tiek sustingusios.

Pasiruošiame šokoladinį pertepimą. Ant garų vonelės ištirpiname šokoladą su sviestu, pilame grietinėlę, viską gerai išmaišome.

Dabar surinkinėjame tortą. Dedame biskvitą pagrindui, jį sulaistome citrinos sulčių ir cukraus mišiniu. Atsargiai, stenkitės šio biskvito neperlaistyti, nes jis laikomasis, nereikia kad jis būtų itin šlapias. Ant jo tepame jau stingtantį grietinės ir zefyrų mišinį. Dedame antrą biskvito sluoksnį, jį taip pat sulaistome. Ant viršaus pilame šokoladinį pertepimą, paskleidžiame vienodu sluoksniu. Dedame trečiąjį biskvito lakštą, ant jo paskleidžiame uoginenės sluoksnį. Pilame zefyrinį mišinį. Ant zefyrininio mišinio pilame grietinės masę. Dedame į šaldytuvą stingti porai valandų.

Torto puošimui skirtus ingridientus dėti į mažą puodelį ir vandens garų vonelėje kaitinti maišant iki vientisos masės. Tepti reikia šiek tiek ataušintą. Bet denkite tortą labai greitu tempu, nes masė greitai stingsta, pradeda veltis ir netolygiai pasidengia.

Puošti savo nuožiūra. Aš paskutiniu metu pamėgau puošti savo tortus gyvomis gėlėmis. Labai gražu :)

Dar keletas patebėjimų: kaip minėjau, kitą kartą kepsiu 4-5 biskvito lakštus. Zefyrai šiame grietinės mišinyje labai tinka, tačiau jei tortą valgysite 2-3 ir daugiau dienų, zefyrai pradeda šiek tiek "tirpti"..bet iš esmės tai nėra nieko blogo, tik kad torto masė šiek tiek pašlapiuoja..

Šaltiniai: Sezoninė virtuvė; Aguonėlė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą