2012 m. spalio 2 d., antradienis

Sausainiai su spanguolėmis, pistacijomis ir imbieru

Šių sausainiu receptą radau pas Sonatiną prieš pora metų. Suviliojo tuo, kad jų laikymo laikas nėra trumpas, o tai prieš Kalėdines šventes labai didelis privalumas. Galima iš anksto iškepti kalėdines dovanas, ar Kalėdų stalo puošmeną. Tiesą sakant, įspūdžiai dvejopi. Šie sausainiai sulaukė ovacijų, nors mano skoniui jie nepasirodė tinkami..Bet čia matyt tik dėl to, kad nemėgstu imbiero. Be imbiero jie praranda savo žavesį...Nors, kuo toliau, tuo jie pradeda man patikti:)



Tešla:
400 gr. miltų 
0,5 a. š. druskos
170 gr. sviesto
200 gr. cukraus
1 kiaušinis
2 v. š. citrinų sulčių
1 citrinos tarkuota žievelė (kartais įdedu apelsino žievelės)
1 a. š. citrinų ekstrakto

Džiovinti vaisiai:
1,5 stiklinės smulkiai supjaustytų spanguolių, imbiero cukruje, pistacijų riešutų. Proporcijas dedu įvairias, kartais įmaišau džiovintų mėlynių, greifruitų. Trumpiau tariant, pasiduokite fantazijos ir eksperimentų nuotaikai...:)

Išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Įmušti kiaušinį, išplakti. Sudėti citrinos žievelę, supilti citrinų sultis ir ekstraktą. Masę gerai išmaišyti. Sudėti smulkiai  supjaustytus džiovintus vaisius ir riešutus, įmaišyti į sviesto masę. Suberti miltus, persijotus su druska ir tolygiai išmaišyti.
Tešlą dalinti į dvi dalis, suformuoti norimos formos gaminius, suvynioti į plėvelę ir dėti į šaldytuvą. Tešlą formuokite taip, kad išėmus iš šaldytuvo galėtumėte pjaustyti ir iškart dėti sausainiukus į skardas, išklotas kepimo popieriumi. Tarp sausainių palikite tarpelius, nes tešla kepdama šiek tiek plečiasi. Tešlą šaldytuve laikyti mažiausiai 2 valandas. Aš laikau dvi arba tris dienas, taip tešla "subręsta", įgauna daugiau džiovintų vaisių skonių.
Kepti iki 160° C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 minučių. Skardas kepimo metu apsukti, kad sausainiai tolygiai apskrustų, nes jie mėgsta padegti. Sausainius aušinti skardoje.
Sausainius galima laikyti sudėtus į dėžutes kambario temperatūroje net iki poros mėnesių. Ilgiau laikomi sausainiai minkštėja, įgyja sodresnį skonį ir aromatą.

Šaltinis: Sonatinos receptai

4 komentarai:

  1. Susigundziau siu sausainiu receptu ir nenusivyliau. Visi ingridiantai labai dera, tikri kalediniai sausainiai! aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai džiaugiuosi kad Jums pavyko, nes man pirmą kartą pagal pirminį receptą nelabai gavosi:) teko prikurti šio to:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikrai pavyko, kepsiu antra partija si savaitgali :) , pirmoji iskeliauja dovanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na tada dar galite pažaisti su džiovintais vaisiais:) Labai tiko svarainiai, ir greifruitai, tik juos smulkiai supjaustyti reikia:)

    AtsakytiPanaikinti