2013 m. kovo 26 d., antradienis

Tortas Kurmio kalnelis

Kurmio kalnelį esu gaminusi senokai..Ir kažkodėl atrodė, kad tai labai sunkus gaminys. Gal neturėjau tiek patirties, gal šiaip kažkas "pasivaideno", bet tai tikrai gana greitai pagaminamas, ir labai skanus, tortukas:)

Biskvitas:

3 kiaušiniai;
140 gr. cukraus;
140 gr. miltų;
1 a.š. vanilinio cukraus;
1 v.š. kakavos miltelių;
1 a.š. kepimo miltelių;
3 v.š. verdančio vandens;

Kremas:

450 ml. plakamosios grietinėlės 35 proc.;
4-5 bananai (priklausys nuo dydžio, parinkti labiau prisirpusius, bet neištežusius);
200 gr. kreminio vanilinio varškės sūrelio;
100 gr. cukraus;
100 gr. šokolado drožlių;
15 gr. želatinos;

Želatiną užpilame 45 ml. šalto vandens, paliekame išbrinkti.

Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius truputėlį paplakame, tada pilame po 1 v.š.  karštą vandenį ir iškart plakame plakikliu. Į masę po truputį beriame cukrų su vaniliniu cukrumi. Plakame kol masė pasidarys tiršta ir beveik baltos spalvos. Baltymus gerai išplakame iki standumo, gautos masės paviršius turi būti lygus, blizgantis. Baltymus sudedame ant trynių masės - nemaišome. Sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius. Suberiame viską ant baltymų ir atsargiai, kad nesukristų baltymai viską šaukštu, judesiais, lyg kastumėte sniegą, išmaišome. Kepimo formą (20 – 22 cm. skersmens) išklojame kepimo popieriumi, ištepame sviestu, pilame tešlą. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Iškepusį biskvitą atvėsiname. Kai biskvitas atvės, išskobiame jo vidų, padarydami dubenėlio formos pagrindą. Išskobtą biskvitą pertriname per sietelį. Gautus trupinius naudosime kepinio paviršiui dekoruoti.

Šakute sutriname vieną bananą, sumaišome jį su varškės sūreliu, cukrumi ir gerai išmaišome, kad nesijaustų cukrus kristalų. Gautą masę pertriname per sietelį, kad kremas būtų puresnis. Ištirpiname ant ugnies ištirpintą želatiną, atvėsiname ir sumaišome su varškės mase. Į varškės masę  supilame tarkuotą šokoladą , taip pat per kelis kartus sudedame iki standumo išplaktą grietinėlę. Kremą galime trumpam laikui pastatyti į šaldytuvą, tačiau jis neblogai tvirtėja ir kambario temperatūroje.

Įšskobtą dubenėlio formos pagrindą sulaistome arbata, sirupu, alkoholiu. Į biskvitą vieną šalia kito sudedame nepjaustytus bananus - tiek, kiek jų tilps. Kai kremas pasidaro pakankamai tvirtas, ant bananų viršaus po truputį dedame kremą, formuodami kupolo formos tortą. Sutrupinto biskvito trupiniais barstome tortą, ant viršaus pasijojame kakava. Statome tortą į šaldytuvą sustingimui.

Recepto šaltinis AJ receptai

2013 m. kovo 16 d., šeštadienis

Nosiuko pavasaris



Kur jūs plaukiat debesėliai,
Per padangės upę?
Jau paukšteliai dainorėliai
Ant šakų sutūpę.

                                                                                          (“Debesėliai“ Eduardas Selionis)
Ką čia ir sakyti...kvepia pavasariu... 











Medaus tortas su slyvomis


Paskutiniu metu laikas bėga tokiu greičiu, kad nespėju net mintimis jo pasivyti. Darbų kalnai, noro spėti daug, bet norais laiko nesustabdysi…Praėjusi savaitė su Kovo 8-tąja atnešė gyvą galą darbų į mano virtuvę, viską spėjau, visus pavaišinau. Kiek spėjau, tiek nufotografavau. Kuriam laikui virtuvę uždarysim, apleisim voratinkliais ir bėgsim mokytis:) Tortų savaitė prasidėjo eiliniu Plikytų sausainių torto gaminimu... Smagu,  kad gaunu laisvę eksperimentams:) ir bandau vis naujas torto sudedamąsias. 


Ieškodama gimtadieniui kepamų tortų su džiovintomis slyvomis idėjų, nutariau pabandyti Tamsus medaus tortą su džiovintomis slyvomis.  Tortas gavosi, jubiliatui, atrodo, įtikau, vadinasi įtrauksime tortą į savo gaminių sąrašą. Ir būtinai reikia laikytis rekomendacijos, bent parai (geriausia 2 -3, kas labai patogu, jei neturi laiko gaminti dieną prieš pateikiant) palikti kepinį pastovėti ir leisti visiems sluoksniams susigerti.


Biskvitui:
3 kiaušiniai
200 gr. cukraus
180 gr. medaus
200 gr. sviesto
3 a.š. sodos
350 gr. miltų
0,5 a.š. cinamono
2 a.š. cinamono, maltų gvazdikėlių,  prieskonių meduoliams

Kremui:
450 ml. 36% grietinėlės plakimui
450 ml. 30% riebumo grietinės
4 v.š. cukraus
3 v.š. cukraus pudros
15 gr. želatinos
1 citrinos sultys
200 gr. džiovintų slyvų. Slyvas prieš pora dienų iki torto gaminimo smulkiai supjaustyti ir sulaistyti arbata, kava, alkoholiu, sirupu, kaip kam kas labiau tinka ir palikti pastovėti, kasdien sukratant ir pamaišant.

Cukrų, medų, sviestą ir prieskonius dedame į puodą. Maišydami kaitiname, kol viskas ištirps. Masę atvėsiname, bet visai neatšaldome, į ją įmaišome išplaktus kiaušinius. Viską išmaišome. Supilame actu nugesintą sodą ir greitai maišome, kol soda putoja. Po truputį beriame sijotus miltus. Turi gautis grietinės tirštumo tešla, jei trūksta miltų, įmaišome, tačiau nereikėtų persistengti. Tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą kepimo formą ir kepame 190 C orkaitėje apie 1 val. Iškepusį biskvitą atvėsinti ir supjaustyti į plonus 5- 6 papločius.
Kol biskvitas vėsta, kremui skirtą želatiną užpilame 3-4 v.š. šalto vandens ir pastatome išbrinkti. Grietinėlę išplakame iki standumo su cukrumi, grietinę išmaišome su cukraus pudra. Abi mases sujungiame, įpilame citrinos sulčių pagal skonį. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname ir plona srove pilame į kremą. Išplakame. Kremą padaliname į dvi dalis. Į vieną iš kremo dalių sudedame pjaustytas džiovintas slyvas (jei brinkinote nemažame kiekyje skysčio, jį reikėtų nuvarvinti:)).
Kiekvieną biskvitą sulaistome ir sutepame kremu. Dedame biskvito lakštą, jį sulaistome, tepame kremo su slyvomis sluoksnį, toliau vėl dedame biskvitą, jį sulaistome ir tepame kremu be slyvų. Taip ir sluoksniuojame iki pabaigos. Paliekame nakčiai, kad sustingtų. Papuošimui panaudojau viršutinį biskvito sluoksnį ir sumaliau jį kavos malimo mašinėle į labai smulkius trupinius.
Argi mes ne šaunuoliai:)?