Paskutiniu metu
laikas bėga tokiu greičiu, kad nespėju net mintimis jo pasivyti. Darbų kalnai,
noro spėti daug, bet norais laiko nesustabdysi…Praėjusi savaitė su Kovo 8-tąja
atnešė gyvą galą darbų į mano virtuvę, viską spėjau, visus pavaišinau. Kiek
spėjau, tiek nufotografavau. Kuriam laikui virtuvę uždarysim, apleisim
voratinkliais ir bėgsim mokytis:) Tortų savaitė prasidėjo eiliniu Plikytų sausainių torto gaminimu...
Smagu, kad gaunu laisvę eksperimentams:) ir bandau vis naujas torto
sudedamąsias.
Ieškodama
gimtadieniui kepamų tortų su džiovintomis slyvomis idėjų, nutariau pabandyti Tamsus medaus tortą su džiovintomis
slyvomis. Tortas gavosi, jubiliatui, atrodo, įtikau, vadinasi
įtrauksime tortą į savo gaminių sąrašą. Ir būtinai reikia laikytis
rekomendacijos, bent parai (geriausia 2 -3, kas labai patogu, jei neturi laiko
gaminti dieną prieš pateikiant) palikti kepinį pastovėti ir leisti visiems
sluoksniams susigerti.
Biskvitui:
3 kiaušiniai
200 gr. cukraus
180 gr. medaus
200 gr. sviesto
3 a.š. sodos
3 a.š. sodos
350 gr. miltų
0,5 a.š. cinamono
2 a.š. cinamono, maltų gvazdikėlių,
prieskonių meduoliams
Kremui:
450 ml. 36% grietinėlės plakimui
450 ml. 30% riebumo grietinės
4 v.š. cukraus
3 v.š. cukraus pudros
4 v.š. cukraus
3 v.š. cukraus pudros
15 gr. želatinos
1 citrinos sultys
200 gr. džiovintų slyvų. Slyvas prieš pora dienų iki torto gaminimo smulkiai supjaustyti ir sulaistyti arbata, kava, alkoholiu, sirupu, kaip kam kas labiau tinka ir palikti pastovėti, kasdien sukratant ir pamaišant.
200 gr. džiovintų slyvų. Slyvas prieš pora dienų iki torto gaminimo smulkiai supjaustyti ir sulaistyti arbata, kava, alkoholiu, sirupu, kaip kam kas labiau tinka ir palikti pastovėti, kasdien sukratant ir pamaišant.
Cukrų, medų, sviestą ir prieskonius dedame į puodą. Maišydami kaitiname, kol viskas ištirps. Masę atvėsiname, bet visai neatšaldome, į ją įmaišome išplaktus kiaušinius. Viską išmaišome. Supilame actu nugesintą sodą ir greitai maišome, kol soda putoja. Po truputį beriame sijotus miltus. Turi gautis grietinės tirštumo tešla, jei trūksta miltų, įmaišome, tačiau nereikėtų persistengti. Tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą kepimo formą ir kepame 190 C orkaitėje apie 1 val. Iškepusį biskvitą atvėsinti ir supjaustyti į plonus 5- 6 papločius.
Kol biskvitas
vėsta, kremui skirtą želatiną užpilame 3-4 v.š. šalto vandens ir pastatome
išbrinkti. Grietinėlę išplakame iki standumo su cukrumi, grietinę
išmaišome su cukraus pudra. Abi mases sujungiame, įpilame citrinos sulčių pagal
skonį. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname
ir plona srove pilame į kremą. Išplakame. Kremą padaliname į dvi dalis. Į vieną
iš kremo dalių sudedame pjaustytas džiovintas slyvas (jei brinkinote nemažame
kiekyje skysčio, jį reikėtų nuvarvinti:)).
Kiekvieną
biskvitą sulaistome ir sutepame kremu. Dedame biskvito lakštą, jį sulaistome,
tepame kremo su slyvomis sluoksnį, toliau vėl dedame biskvitą, jį sulaistome ir
tepame kremu be slyvų. Taip ir sluoksniuojame iki pabaigos. Paliekame nakčiai,
kad sustingtų. Papuošimui panaudojau viršutinį biskvito sluoksnį ir sumaliau jį
kavos malimo mašinėle į labai smulkius trupinius.
Argi mes ne
šaunuoliai:)?
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą