2012 m. spalio 31 d., trečiadienis

Tortas iš plikytų sausainių

Recepto idėją kažkada pamačiau čia. Ir pamiršau:) Jį visai neseniai priminė Aguonėlė. Turėjau progą pagaliau susikaupti. Aišku aš, kaip visada, su savais nukrypimais i šoną... Kadangi dariau tortą pabandymui, plikyti sausainėliai atkeliavo iš parduotuvės. Sekantį kartą kepsiu savus, nes tortukas tikrai skanus ir vertas ne vieno pakartojimo...







Reikalingi produktai:
Plikyti sausainiai
Virto kondensuoto pieno
Skardinė konservuotų persikų

Varškės kremui:
350 gr. kreminės varškės
300 ml. grietinėlės 35 proc.
16 gr. želatinos
8 v.š. cukraus pudros
1 citrinos sultys (cukraus pudros ir citrinos sulčių dėkite pagal savo skonį, man skanu ne per saldi, šiek tiek "pacitrininta" varškytė)

Kakaviniam glaistui:
150 ml. vandens
120 ml. grietinėlės
60 gr. kakavos
180 gr. cukraus
16 gr. želatinos

Želatiną išbrinkinti. Varškę išmaišyti su cukraus pudra ir citrinų sultimis. Varškės masę sumaišyti su ištirpinta želatina. Išplaktą iki standumo grietinėlę imaišyti į varškės masę.

Konservuotus persikus supjaustyti kvadratėliais.

Torto "biskvitu" šiuo atveju tapo plikyti sausainėliai. Kadangi jų pasirinkimas nemažas, ir įvairaus dydžių, negaliu pasakyti kiek tiksliai vienetų teko sunaudoti. Pirkau du pakelius, sausainėlių liko pasimėgavimui prie arbatos puodelio.
Sausainėlius įpjauti per šoną ir į vidų "patalpinti" virto kondensuoto pieno. Įdarytus sausainėlius išdėlioti  išardomoje kepimo formoje. Kepimo formą išklojau kepimo popieriumi, taip lengviau kepiniai išsiima.
Ant sausainių užpilti mažiau nei pusę varškės masės, į tarpus tarp sausainių prikaišioti persikų gabalėlių. Padėti trumpam į šaldytuvą šiek tiek apstingti. Tada vėl dėti sluoksnį įdarytų sausainių, prikaišioti persikų gabalėlių ir užpilti likusia varškės mase. Dėti į šaldytuvą stingti.

Želatiną, skirtą kakaviniam glaistui gaminti, išbrinkinti. Vandenį sumaišome su grietinėle ir cukrumi, dedame virti. Užvirus supilti sijotą kakavą ir pavirti apie 3 min. Sudėti išbrinkintą želatiną. Masė gerai išsiplaka plakant šluotele. Užvirusią masę galime perkošti, kad neliktų nei vieno nereikalingo gumulėlio. Palikti ataušti. Masei pradėjus tirštėti užpilti ją ant torto ir statyti i šaldytuvą galutiniam sustingimui.

Recepto šaltiniai: Saldi diena, Aguonėlė.

Šunytė "Pinkė Rožė"

Nežinau kokį vardą gaus ši mergina, bet kadangi ji yra Pinko Rožiaus sesutė, kol kas gavo tokį vardą:)
Ir vėl tikiu kad ji iškeliavo į geras rankas ir gerus namus:)

2012 m. spalio 30 d., antradienis

Pyragas su spanguolėmis "Rudens siurprizas"

Tiems kas mėgsta saldžiai rūgščius kepinius, turėtų labai patikti:)  Kadangi neturėjau po ranka kedro riešutų, kepiau su lazdyno, bet manau kad kedro riešutai čia tikrai būtų labai labai tikę.
Paprastas, skanus, bet svarbiausia labai paprastai pagaminamas...
180 gr. miltų
15 gr. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
250 gr. cukraus
150 gr. sviesto
100 gr. grietinės
300 gr. spanguolių
100 gr. kedro riešutų

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, persijoti. Kiaušinius išplakti su 100 gr. cukraus, įpilti 70 gr. tirpinto šilto sviesto, sudėti grietinę. Viską išmaišyti ir sujungti su miltų mase.
Likusį sviestą ištirpinti formoje kurioje kepsite pyragą. Suberti likusį cukrų, maišant pavirinti apie 3-5 min.  Suberti spanguoles ir riešutus. Nuimti nuo ugnies. Aš pagaminau puode, tik paskui gautą masę supyliau į sviestu išteptą stiklinį kepimo indą.
Į formą ant uogų supilti tešlą. Dėti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 45-50 min. Iškepus palikti ataušti orkaitėje apie 15-20 min., paskui ištaukus uždėti lėkšte ir apversti.


Recepto šaltinis: Žurnalas Приятного аппетита Но.2011/11


2012 m. spalio 22 d., pirmadienis

Kalėdiniai keksiukai

Iškepiau antrą Kalėdinių dovanų partiją...Šį kartą šiek tiek pakoregavau receptą.
Dėjau laimo sultis ir žieveles. Įbėriau įvairių riešutų. Įbarsčiau imbiero ir cinamono miltelių. Manau kad šių prieskonių mišinys turi duoti tikrai kalėdinį kvapą... Receptas čia


Tortas "Avietės šokolade"

Na dedam dar vieną tortą į savo kolekciją:) Esu kepusi jį gal prieš kelis metus, ir kai dabar prireikė torto, prisiminiau kažkaip jį. Gal tai ir nėra Tortas - Karalius, bet Princas, su teise paveldėti Karaliaus titulą, tai tikrai...































Biskvitas:
30 gr. miltų
1 a. š. kepimo miltelių
100 gr. cukraus pudros
100 gr. maltų migdolų
3 kiaušiniai
50 gr. alyvuogių aliejaus ( galima pakeisti 100 gr. sviesto arba margarino)
1 citrinos tarkuota žievelė
žiupsnelis druskos
100 gr. šaldytų aviečių

Avietinė žele:
200 gr. šaldytų aviečių
8 gr. želatinos
30 gr. cukraus

Šokoladinė masė:
200 gr. 70 proc. juodojo šokolado
65 ml. pieno
330 ml. grietinėlės 35 proc.
2 kiaušinių tryniai
20 gr. cukraus

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti likusius tešlos komponentus, išskyrus avietes. Tešlą išmaišyti plakant vidutiniu greičiu plaktuvu. Paskui 2 min. plakti pačiu galingiausiu greičiu.  Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu išteptą kepimo formą (pas mane 26 cm.). Šaldytas uogas išdėlioti ant viršaus. Kepti iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.

Šaldytas avietes atitirpinti ir pertrinti per sietelį. Želatiną išbrinkinti vandenyje. Aviečių tyrę pakaitinti su cukrumi. Karštoje tyrėje ištirpinti želatiną. Masę supilti į kupolo formos indą (aš naudoju tokią plokščią sriubos lėkštę), atvėsinti ir dėti į šaldymo kamerą stingimui.

Šokoladą sulaužyti gabaliukais. Pieną sumaišyti su 65 ml.grietinėlės, užvirti. Kiaušinio trynius išplakti su cukrumi, supilti peno - grietinėlės masę, išmaišyti ir mišinį dėti ant garų vonelės. Kai tik masė pradeda tirštėti, nuimti nuo garų vonelės ir sudėjus šokoladą, išmaišyti iki vientisos masės. Išplakti likusią grietinėlę ir ir supilti ją į dar šiltą šokoladinę masę. Išmaišyti.

Biskvitą dedame į atidaromą kepimo formą. Ant viršaus dėti avietinę želė. Želė lengvai išimu iš lėkštės ją trumpam panardinant į karštą vandenį. Ant viršaus supilti šokoladinę masę ir dėti į šaldytuvą trumpiausiai 4 val.

Papuošti pagal fantaziją;) Aš mėgstu tokį visokį šokoladinį "laužą":) 
Tortą nėra sunku gaminti, tik reikia neperkaitinti kiaušinių ir grietinėlės masės, nes ji sušoks į gabalus.

Vienas iš pagrindinių tortų ragautojų komisijos:) jam patiko:)



Recepto šaltinis: Žurnalas Приятного аппетита Но.1/2009

2012 m. spalio 18 d., ketvirtadienis

Čeburaška

Netyčia radau pasislėpusią tarp senų daiktų senąją draugę:) nekokia  prekinė išvaizda nesutrukdė prisiminti vaikystės žaislą ir su juo susijusias emocijas... Teko atgaivinti naujame pavidale tuo pačiu primityviu variantu, kaip ir vaikystėje:)
Geroji senoji vaikystės animacija...




2012 m. spalio 15 d., pirmadienis

Tortas CITRINUKAS

Esu eksperimentuotoja...Kartais, gamindama patiekalą pirmą kartą, arba patiekalą, apie kurį nieko nenutuokiu, vadovaujuosi griežtomis instrukcijomis, bet paskui duodu valią savo fantazijai...Taigi ir šis gaminys yra fantazijos vaisius..
Jau kurį laiką gaminu Citrininį keksą (receptas iš Sezoninės virtuvės). Jis yra gan populiarus blog"erių tarpe, nes tikrai labai skanus. O jei gaminamas su naminiais kiaušiniais, kurie jam suteikia geltoną spalvą, gaunasi tikrų tikriausias citrinukas:) Taip netyčia juo besimėgaudama, sugalvojau paversti citrinuką tortu:)



Biskvitas:
220 gr. kambario temperatūros sviesto
220 gr. sviesto
270 gr. kvietinių miltų
4 v.š pieno
2 a.š kepimo miltelių
1 a.š vanilinio cukraus
Sulaistymui 
2 citrinų sultys
170 gr. cukraus

Šokolado pertepimas
100 gr. juodojo šokolado
40 gr. sviesto
5 v.š grietinėlės 10 proc.

Grietinės pertepimas
800 gr. grietinės
8 v.š cukraus pudros (gamindami dėkite pagal savo skonį)
1 citrinos sulčių (taip pat pilkite pagal savo skonį)
2 v. š želatinos
10 paprastų vanilinių zefyrų
Sauja lazdyno riešutų

Uogienės pertepimas
Svarainių uogienė (naudokite bet kokią uogienę, bet ji turi būti tiršta ir vientisos konsistencijos)

Torto papuošimui (idėja iš Aguonėlės)
150 gr. juodojo šokolado
2 v.š grietinėlės 10 proc.
2 v.š vandens
2 a.š medaus.

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi (kartu su vaniliniu), supilti pieną, po vieną įmušti kiaušinius. Į gautą masę suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Tešlą padalinti į tris dalis, kiekvieną dalį pilti į sviestu išteptą kepimo formą ir kepti 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Sekantį kartą tešlą dalinsiu į keturias ar penkias dalis, nes biskvitai gaunasi šiek tiek storoki. Biskvito lakštus atvėsinti.
Citrinų sultis sumaišyti su cukrumi ir palikti iki torto surinkimo proceso.

Ruošiame grietinės kremą pertepimui. Grietinę su cukraus pudra ir citrinų sultis išplakti iki vientisos masės. Lėtai ištirpinti išbrinkintą želatiną, ją atvėsinti ir supilti į gautą grietinės masę. Masę padalinti į dvi dalis. Į vieną dalį sudėti smulkiai supjaustytus zefyrus, išmaišyti. Į kitą masės dalį sudėti smulkintus riešutus. Abi mases dėti į šaldytuvą, kad jos surenkant tortą būtų šiek tiek sustingusios.

Pasiruošiame šokoladinį pertepimą. Ant garų vonelės ištirpiname šokoladą su sviestu, pilame grietinėlę, viską gerai išmaišome.

Dabar surinkinėjame tortą. Dedame biskvitą pagrindui, jį sulaistome citrinos sulčių ir cukraus mišiniu. Atsargiai, stenkitės šio biskvito neperlaistyti, nes jis laikomasis, nereikia kad jis būtų itin šlapias. Ant jo tepame jau stingtantį grietinės ir zefyrų mišinį. Dedame antrą biskvito sluoksnį, jį taip pat sulaistome. Ant viršaus pilame šokoladinį pertepimą, paskleidžiame vienodu sluoksniu. Dedame trečiąjį biskvito lakštą, ant jo paskleidžiame uoginenės sluoksnį. Pilame zefyrinį mišinį. Ant zefyrininio mišinio pilame grietinės masę. Dedame į šaldytuvą stingti porai valandų.

Torto puošimui skirtus ingridientus dėti į mažą puodelį ir vandens garų vonelėje kaitinti maišant iki vientisos masės. Tepti reikia šiek tiek ataušintą. Bet denkite tortą labai greitu tempu, nes masė greitai stingsta, pradeda veltis ir netolygiai pasidengia.

Puošti savo nuožiūra. Aš paskutiniu metu pamėgau puošti savo tortus gyvomis gėlėmis. Labai gražu :)

Dar keletas patebėjimų: kaip minėjau, kitą kartą kepsiu 4-5 biskvito lakštus. Zefyrai šiame grietinės mišinyje labai tinka, tačiau jei tortą valgysite 2-3 ir daugiau dienų, zefyrai pradeda šiek tiek "tirpti"..bet iš esmės tai nėra nieko blogo, tik kad torto masė šiek tiek pašlapiuoja..

Šaltiniai: Sezoninė virtuvė; Aguonėlė

2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Svarainių sūris

1,5 kg. prinokusių svarainių
2 litrai vandens
2-3 citrinos žievelės juostelės
1/2 citrinos sultys
Konservavimo ar granuliuoto cukraus
Migdolų ar žemės riešutų aliejaus





Svarainius nuplauti, stambiai supjaustyti, išimti sėklalizdžius. Sudėti į puodą, supilti vandenį, kad apsemtų vaisius. Įdėti citrinos žievelę, supilti sultis. Užvirinti ir virti 30-45 min., kol svarainiai suminkštės. Mišinį pertrinti per sietelį. Pamatuoti tūrį. 500ml. tyrės reikia 400 gr. cukraus.
Tyrę supilti į švarų puodą, suberti cukrų. Pamažu maišant užvirti, kol ištirps cukrus. Sumažinus ugnį virt apie 2,5 -3,5 val., kol tyrė pasidarys labai tiršta. Nukėlus nuo viryklės šiek tiek atvėsinti. Kepimo padėklą, silikoninį ar kitą indą ištepti aliejumi. Sukrėsti  sūrį, išlyginti paviršių. Atvėsinti ir laikyti apie 2 paras. Sūrį išversti ant sviestinio popieriaus, supjaustyti gabalėliais (jei dėjote į didelį indą). Jei norite, galima apibarstyti cukraus pudra. Palikti džiūti. 
Labai svarbu verdant sūrį teisingai nustatyti, kada sūris tampa "teisingos" konsistencijos. Tikrinkite lašindami masės lašus ant puodo sienų. Jei lašas neteka, aušta, vadinasi konsistencija tinkama. Per trumpai virus sūris nesustings, o pervirus gausite uogienę. Bet kuriuo atveju gausite labai skanų produktą žiemai pasilepinimui:)
Laikyti sūrį reikia hermetiškoje skardinėje, sudėjus sluoksniais tarp vaškinio popieriaus.

Originalus receptas: Oded Schwartz 101 naudingi patarimai: Vaisių konservavimas

2012 m. spalio 2 d., antradienis

Sausainiai su spanguolėmis, pistacijomis ir imbieru

Šių sausainiu receptą radau pas Sonatiną prieš pora metų. Suviliojo tuo, kad jų laikymo laikas nėra trumpas, o tai prieš Kalėdines šventes labai didelis privalumas. Galima iš anksto iškepti kalėdines dovanas, ar Kalėdų stalo puošmeną. Tiesą sakant, įspūdžiai dvejopi. Šie sausainiai sulaukė ovacijų, nors mano skoniui jie nepasirodė tinkami..Bet čia matyt tik dėl to, kad nemėgstu imbiero. Be imbiero jie praranda savo žavesį...Nors, kuo toliau, tuo jie pradeda man patikti:)



Tešla:
400 gr. miltų 
0,5 a. š. druskos
170 gr. sviesto
200 gr. cukraus
1 kiaušinis
2 v. š. citrinų sulčių
1 citrinos tarkuota žievelė (kartais įdedu apelsino žievelės)
1 a. š. citrinų ekstrakto

Džiovinti vaisiai:
1,5 stiklinės smulkiai supjaustytų spanguolių, imbiero cukruje, pistacijų riešutų. Proporcijas dedu įvairias, kartais įmaišau džiovintų mėlynių, greifruitų. Trumpiau tariant, pasiduokite fantazijos ir eksperimentų nuotaikai...:)

Išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Įmušti kiaušinį, išplakti. Sudėti citrinos žievelę, supilti citrinų sultis ir ekstraktą. Masę gerai išmaišyti. Sudėti smulkiai  supjaustytus džiovintus vaisius ir riešutus, įmaišyti į sviesto masę. Suberti miltus, persijotus su druska ir tolygiai išmaišyti.
Tešlą dalinti į dvi dalis, suformuoti norimos formos gaminius, suvynioti į plėvelę ir dėti į šaldytuvą. Tešlą formuokite taip, kad išėmus iš šaldytuvo galėtumėte pjaustyti ir iškart dėti sausainiukus į skardas, išklotas kepimo popieriumi. Tarp sausainių palikite tarpelius, nes tešla kepdama šiek tiek plečiasi. Tešlą šaldytuve laikyti mažiausiai 2 valandas. Aš laikau dvi arba tris dienas, taip tešla "subręsta", įgauna daugiau džiovintų vaisių skonių.
Kepti iki 160° C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 minučių. Skardas kepimo metu apsukti, kad sausainiai tolygiai apskrustų, nes jie mėgsta padegti. Sausainius aušinti skardoje.
Sausainius galima laikyti sudėtus į dėžutes kambario temperatūroje net iki poros mėnesių. Ilgiau laikomi sausainiai minkštėja, įgyja sodresnį skonį ir aromatą.

Šaltinis: Sonatinos receptai

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Kadangi įvairius BLOG"us tyrinėju kokius gerus penkis ar net daugiau metų, neatsispyriau ir aš pagundai išbandyti Daivajos pyrago receptą. Šios Kalėdos bus ketvirtas ar penktas pyrago debiutas, bet kaskart jis gaunasi kitokio skonio, kitokios konsistencijos, kitokios spalvos. Na, toks, kitoks...Bet kasmet turi vieną ir tą patį kvapą...Jis visada kvepia Kalėdomis.
Tiesą sakant, per tiek eksperimentavimo metų pakeičiau tik vieną dalyką. Suskaičiavau bendrą džiovintų vaisių kiekį. Niekada nesveriu gramais kiek reikia razinų, kiek slyvų. Visada viską dedu iš akies. Daugiausia naudoju datules, slyvas, persikus, abrikosus, razinas, papajas, kriaušes, obuolius, razinas, melionus, greifrutus, dedu daug spanguolių. Kartais vyšnių, mėlynių, figų, labai tinka svarainiai ir cukruoti imbierai.

Šiemet pirmieji Kalėdiniai kepiniai:





Taigi, manasis, pakoreguotas receptas:
 
Tešla:
450 gr. sviesto
400 gr. cukraus
9 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
4 stiklinės miltų

Vaisiai:
2500 gr. ivairių džiovintų vaisių
220 gr. migdolų (galimi kitokie riešutai)
2 citrinų tarkuotos žievelės
1 apelsino tarkuota žievelė

Nežinau kaip kitoms, šio pyrago kepėjoms, bet man daugiausia laiko užima vaisių smulkinimas. Visus vaisius reikia smulkiai sukarpyti žirklėmis. Migdolus nuplikyti verdančiu vandeniu ( aš plikau pora kartų, tada labai lengvai nusimauna odelė), juos taip pat susmulkinti. Vaisius ir riešutus sumaišau, šiek tiek įpilu skysčio. Tai gali būti kažkas iš alkoholio: brendis, Žagarės likeris ir kažkas panašaus. Taip pat bet koks sirupas. Patartina pilti esamų skonių gėrimą. Ir  palieku parai (ar net ilgiau) pastovėti.
Ruošiame tešlą:
Cukrų sumaišyti su kiaušiniais. Išlydytą, atvėsintą sviestą supilti į cukraus ir kiaušinių plakinį. Supilti citrinos ir apelsinų sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Miltus sijojant suberti į išplaktą masę.
Džiovintus vaisius sumaišyti su tešla. Paruoštą tirštą masę pilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti reikia apie 2-3 val., 140 laipsnių temperatūroje. Jei kepsite vieną ar kelis didelius pyragus (iš šio kiekio išeina tikrai daug pyrago:)), kepimo formas išklokite keliais sluoksniais kepimo popieriaus. Taip pat skardą galima iš išorės apvynioti dar keliais sluoksniais. Ir po poros valandų tikrinkite kaip jis kepa mediniu smeigtuku. Gali prireikti net trijų ar keturių valandų kepimo. Tik atidžiai žiūrėkite, kad nepradėtų degti. Tada galite šiek tiek pridengti kepimo popieriumi.
Aš dovanoms ar užsakymams kepu mažus keksiukus. Jie kepa daug trumpiau, užtenka pusantros, dviejų valandų. Tačiau yra rizika išimti netaisyklingą gaminuką, nes jie aptrupa, prilima prie kepimo formų. Mažieji kepiniai reikalauja šiokios tokios patirties su šia tešla.
Iškepusį sulieti skysčiu (brendžiu, likeriu, sirupu), suvynioti į kepimo popierių ir palikti iki Kalėdų. Iškepęs jis sausas, bet "bręsdamas" per mėnesį, kitą išskiria sultis ir pasidaro sultingas.

Šaltinis: Daivajos receptas