2013 m. vasario 26 d., antradienis

Cukriniai papuošimai

Vis dar bandau įsigilinti po truputėlį į šių grožybių gamybą...Kadangi esu labai natūralių gaminių šalininkė, smulkūs papuošimai man patinka, tačiau kai šiomis masėmis dengiami tortai, atrodo, jog gadinamas tikrasis jų skonis..Bet kol nepabandai, negali sakyti, kad tai blogai:)
Kol kas pasimokysime daryti papuošimus, o tada jau keliausime į tortų dengimo plotus..Po eksperimentų aprašysiu gamybos proceso eigą.





















Savaitgaliui gaminome Plikytų sausainių tortą

























Ieškojom lobio:)




























Ir buvom nepatenkinti gyvenimu:)


2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Žemaitiškas duonos tortas

Šio torto skonis tikrai išskirtinis - folklorinis. Mėgstantys duonos tortus jam turėtų pajusti ypatingą simpatiją. Sekantį kartą bruknių uogienę pakeisiu spanguolių uogiene, nes man jis truputėlį per saldus:)




Pagrindui:
1 kg. juodos ruginės duonos;
400 gr. bruknių uoginės;
200 gr.  skysto medaus;
1 v.š želatinos;
1 citrinos sultys;
Pertepimui:
200 gr. grietinės;
100 gr. lazdyno riešutų;
50 gr. cukraus;
50 gr. vanilinio cukraus;
1 a.š želatinos;
Viršutiniam sluoksniui:
200 ml. grietinėlės (36 proc.);
100 gr. cukraus pudros;
sauja kapotų lazdyno riešutų;
cinamono;

Duoną smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su medumi, citrinos sultimis, bruknių uogiene (prieš tai į ją įmaišyti išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
Grietinę išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sumaišyti su brinkinta ir ištirpinta želatina.
Formą ištepti sviestu, pabarstyti duonos trupiniais ir sukrėsti pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginti, ant viršaus krėsti grietinės plakinį, suberti smulkintus riešutus. Ant jos krėsti likusį duonos mišinį. Tortą padėti į šaldytuvą porai valandų.
Grietinėlę išplakti su cukraus pudra. Išimtą iš formos tortą puošiame grietinėlės plakiniu, barstome kapotais riešutais, cinamonu.

Recepto šaltinis: Žurnalas Darbštuolė 2013/02

Morkų tortas

Tik žinantiems morkų pyrago skonį pavyksta atspėti be kokio ingrediento neapsieita kepant šio torto biskvitus. Galima kepti jį kaip pyragą, pertepti ir pateikti kaip tortą, nuo to skoninės savybės mažai pasikeis...Tai sodrus ir ryškus skonis, paliekantis įspūdį.






Biskvitams:
280 gr. miltų;
600 gr.smulkiai tarkuotų morkų;
2 a.š. kepimo miltelių;
2 a.š. sodos;
3 a.š. cinamono;

0,5 a.š maltų gvazdikėlių;
žiupsnelis druskos;

150 gr. stambiai kapotų graikiškų arba lazdyno riešutų;
100 gr. kokoso drožlių;

50 gr. smulkių geltonų razinų;
250 gr. cukraus;
220 gr.  saulėgrąžų aliejaus;
5 kiaušiniai;

1 apelsino tarkuota žievelė;

Kremui:
500 gr. varškės kepiniams (aš vartoju President);
120 gr. cukraus pudros (pagal skonį);
400 gr. grietinėlės(36 % );

1 valg.š. vanilės ekstrakto;
2 v.š. želatinos;
citrinos sulčių (pagal skonį);


Razinas išmirkyti apelsinų sultyse, brendyje ar kitame skystyje – pagal skonį. Inde sumaišyti tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles, razinas bei apelsino žieveles. Kitame inde aliejų išplakti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno išplakant iki vientisos masės. Į gautą masę įmaišyti atskirai sumaišytus miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, gvazdikėlius ir druską. Gautą masę sujungti su morkų mase, gerai išmaišyti. Orkaitę įkaitinti iki 160 C temperatūros. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi, ištepti sviestu. Masę padalinti į keturias dalis. Kiekvieną biskvito dalį kepti apie 40-50 min. Biskvitus gerai atvėsinti.
Želatiną išbrinkinti vandenyje. Varškę sumaišyti su cukraus pudra, vanilės ekstraktu ir citrinos sultimis. Atsargiai įmaišyti atskirai iki standžių putų išplaktą grietinėlę. Į gautą masę įmaišyti ištirpintą želatiną. Labai atsargiai žiūrėkite skysčių temperatūrinį atitikimą.
Torto surinkimui ant lėkštės dėti vieną biskvitą. Jį aptepti ketvirtadaliu kremo. Sluoksniavimą tęsti toliau dedant biskvitą ir pertepant kremu.
O papuošimai Jūsų fantazijos rėmuose:)

Pradinis receptas: Žurnalas Virtuvė 2010 Nr, 10 (18); Saulėta virtuvė

2013 m. vasario 11 d., pirmadienis

Sezamo sausainiai

Kadangi šie sausainiai turi labai įdomią savybę labai neaiškiu būdu, net sakyčiau, nepastebimu būdu, atsidurti skrandyje...Baisiausia - dideliais kiekiais:(, jie mano namuose reti gaminiai, tačiau šaltą žiemos dieną tai nepakartojamas gardėsis prie puodelio arbatos...

























Reikės:
550 gr. miltų;
460 gr. kambario temperatūros sviesto;
400 gr. cukraus;
3 kiaušiniai (1 kiaušinį paimame ir atskiriame baltymą nuo trynio);
200 gr. sezamo sėklų;
žiupsnelis druskos;

Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Įmaišyti 2 kiaušinius ir 1 kiaušinio trynį. Viską išplakti. Į gautą masę supilame persijotus miltus, sumaišytus su druska. Suberti sezamo sėklas ir dar kartą viską gerai išmaišyti. Kiaušinio baltymą išsiplakame iki standžių putų ir atidedame į šalį.
Imti gabalėlį tešlos, suformuoti tarp delnų rutuliuką, jį dėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą, delnu paspausti, kad rutuliukas susiplotų ir gautųsi apvalus sausainėlis. Sausainių viršų patepti išplaktu baltymu. Aš į skardą dedu 6 - 7 rutuliukus, nes kepdami jie didėja.
Orkaitę įkaitiname iki 180 C temperatūroje apie 8-12 min, kol sausainiai lengvai paruduoja. Atvėsinti ant grotelių.

 Recepto šaltinis : Saulėta virtuvė

Sūrio užkandėlė

Apleidau savo užrašus, virtuvė apaugo voratinkliais, visą laisvą laiką užkariavo mokslai...Po truputėlį pabandysiu pasitaisyti:)
Šį kartą pristatau jums šiokį tokį eksperimentinį kūrinį. Tiesą sakant, nelabai galiu apibūdinti naudoto sūrio rūšį, ir negaliu pasakyti kur jis perkamas, bet, manau, ūkininkų turgeliuose tikrai surasite... Manuoju atveju sūrio gamintoja ir tiekėja yra mano mama:):)























Užkandėlei reikės:
Saldaus pieno sūrio (manasis buvo be kmynų, bet su kmynais, manau, taip pat tiks);
Alyvuogių;
Džiovintų pomidorų aliejuje;
Kelių skiltelių česnako;
Provansalio žolelių mišinio;
Alyvuogių aliejaus;
Druskos;
Petražolių.

Proporcijų nerašau, nes viskas Jūsų improvizacijos vaisius...
Sūrį supjaustyti gabalėliais, džiovintus pomidorus supjaustyti smulkiau, česnako skilteles galima išspausti, sutarkuoti arba smulkiai supjaustyti.
Viską sumaišyti, įdėti druskos ir prieskonių, tačiau nepadauginkite, nes pastovėję kurį laiką prieskoniai, kaip ir druska, paskleis stipresnes skonines savybes. Visą mišinį apipilti alyvuogių aliejumi, kad aliejus apsemtų visas sudedamąsias dalis, ir sudėjus į stiklainį palikti šaldytuve pasimarinuoti. Galite laikyti šį mišinį šaldytuve pora dienų ir pora savaičių, nuo to jo skoninės savybės tikrai nepablogės.
Šią užkandėlę labai skanu valgyti su krekeriais, arba dėti kaip priedą į salotas.



























Skanaus:)